divendres, d’octubre 20, 2006

Pilota Valenciana

No m’he fugat amb un autobús ple de dones de diferents races amb ganes de festa, ni m’he despertat un dia pel matí i m’he adonat que m’he mort, ni m’he anat de vacances amb diners d’algú altre al lloc més allunyat de casa meva i més car del món... simplement em va atacar un virus malparit que em va “knoquejar” i em va deixar tirat com una pelleringa i inservible per a res. Ja veieu.

Bé avui us volia parlar d’un esport nacional que, com qualsevol cosa nacional és alhora universal. L’esport en qüestió s’anomena Joc de la Pilota o Pilota Valenciana. Pilota perquè aquest esport es practica amb pilota, una pilota feta artesanalment de pell de vaca, normalment, la qual es colpeja amb la mà degudament protegida. Valenciana perquè, malgrat el seu origen és grec (ja Homer en parlava) i s’ha jugat per totes les cultures mediterrànies, és l’esport nacional del País Valencià.

Com és d’esperar, el joc de la Pilota no és només un esport, sinó també un element d’identitat d’un poble i una tradició ancestral que ha esdevingut un estil de vida. Es juga bàsicament al carrer tot i que també s’han adequat espais tancats per la pràctica d’aquest esport anomenats trinquets, on s’hi fan travesses i apostes. La modalitat més popular s’anomena “llargues”, on dos equips (els jugadors dels quals vesteixen faixes de diferents colors) juguen la pilota al primer bot sense que hi hagi cap xarxa entremig. Aquest esport, al carrer, gaudeix de moltes modalitats depenent de les regles: la galotxa, a curtes, a contramà, a perxa, llargues, raspall, etc. I me’n descuidava!! Els equips estan formats per tres jugadors que en la modalitat de trinquet prenen un nom diferent cadascú: resto, mitger i punter.

Aquests darrers anys, com ha passat amb altres esports nostrats com el rem amb llagut o els castellers, el joc de la Pilota ha viscut una revifalla molt forta i s’està popularitzant cada any més. Hi ha diferents lligues i campionats i fins i tot existeix una selecció valenciana d’aquest esport. I que sapiguu també que una modalitat d'aquest esport també es juga al País Basc i a França, entre d'altres.

Per saber-ne més:

El joc de la pilota. Millo, Llorenç. Quaderns 3 i 4. 1987


El joc de la pilota valenciana. Llopis Bauset, Frederic. Ajuntament de València. 1987

Museu de la Pilota de Genovés
Mestre Domingo Hernández, 42. Genovés (La Costera) País Valencià 96 222 94 06
www.museupilota.com

Federació de Pilota Valenciana

Portal de la Pilota Valenciana