divendres, de maig 05, 2006

Cristòfor Colom príncep dels catalans.

Durant els anys 20 del segle passat l’historiador peruà Luís Ulloa va ser un dels primers estudiosos que va començar a parlar de la possible catalanitat del conegut com a “descobridor” del continent americà, Cristòfor Colom. Ell sostenia que Colom pertanyia a una família de la noblesa catalana que s’havia rebel·lat contra en Joan II en la guerra civil catalana de 1462-1472. Colom, com sostenia Ulloa, hauria estat corsari sota el comandament d’un parent seu, l'almirall francès Guillaume Casenove-Coullon, a les ordres de Renat d'Anjou. A partir d’aquesta teoria, doncs, molts investigadors catalans s'han sentit atrets per desvetllar les moltes incògnites que va deixar Cristòfor Colom i han anat elaborant les seves pròpies teories respecte el seu origen. Cal dir que estranyament cap d'aquests investigadors catalans han estat historiadors professionals sinó que han estat i són en la seva majoria arquitectes, periodistes, empresaris, filòlegs i fins i tot mestresses de casa.

Actualment l’investigador i historiador Jordi Bilbeny està al centre d’aquesta “polèmica” de resultes de les seves investigacions respecte aquest tema. Ja fa molts anys que Bilbeny s’arrossega pel món (sobretot acadèmic) amb la imatge d’un pertorbador de la pau de la història establerta i mai qüestionada. I és precisament fa poc temps quan ha anat publicant i fent difusió de les seves troballes. El darrer llibre que ha publicat sobre aquest tema ha estat Cristòfor Colom, príncep de Catalunya. També col·labora amb la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya (http://www.histocat.cat/) investigant aspectes foscos de la nostra història. Us recomano que visiteu el web i fins i tot que llegiu algun dels seus llibres.

A més, per a tots aquells que tingueu curiositat i el llegir no estigui a la vostra llista de prioritats, el programa de Televisió de Catalunya 30 MINUTS dedicarà el seu proper documental a en Cristòfor Colom amb el títol "Codi Colom".

El podreu veure aquest diumenge set de maig a dos quarts de deu del vespre (TVCi : 07/05/2006 21:35 / 09/05/2006 03:45). En el programa, hi participen les especialistes colombines Consuelo Varela, investigadora del CSIC a l'Escola d'Estudis Hispanoamericans de Sevilla i Gabriella Airaldi, de la Universitat de Gènova; el forense José Antonio Lorente, responsable del Laboratori d'Identificació Genètica de la Universitat de Granada, i els investigadors catalans Pere Català-Roca, Francesc Albardaner, Francesc Vallhonrat, Manuel Bestraten, Charles Merrill, Teresa Baqué, Jordi Bilbeny, Nito Verdera i Gabriel Verd.

dijous, de maig 04, 2006

SOLC 06

Si aquests mesos de primavera no sabeu què caram fer els cap de setmana podeu apropar-vos a la comarca del Lluçanès. El Lluçanès, tot i encara no ser administrativament una comarca, ho és per la voluntat dels seus habitants i el seu paisatge. La trobareu repartida entre entre el Bages, Osona i el Berguedà i amb capital a Prats de Lluçanès.

Allà, com cada any i ja en fa catorze, el SOLC organitza tres mesos d’activitats relacionades amb la tradició, la música i el territori. Aquesta mena de festival va començar a partir de la iniciativa d’unes quantes persones de la comarca que varen trobar necessari recuperar la personalitat i el patrimoni humà i natural de la comarca alhora de desenvolupar activitats que promoguessin aquest patrimoni i revitalitzessin la vida dels seus pobles i llogarets. Així doncs van començar programant activitats relacionades amb la recuperació dels camins de transhumància i tot els elements antropològics que hi tenen a veure. De mica en mica aquesta festa s’ha anat consolidant i ampliant a altres activitats.

Tot i que no se’n fa massa de publicitat d’aquest esdeveniment anual us puc assegurar que paga molt la pena acostar-s’hi a gaudir d’un ambient molt familiar, rural, de festa i compromès amb la realitat de la comarca. Podeu gaudir de la gran caminada de la transhumància, de fires, exhibicions, concerts de música tradicional, exposicions, xerrades, sopars, tastets i un llarg etcètera que de ben segur us faran fer-vos sentir partícips d’una comunitat ancestral enmig d’un paisatge esplèndid i ple de racons amagats rics en rondalles i màgia.

I sobretot no patiu pel menjar i el dormir perquè trobareu mil i un indrets d’aquells que ja no se’n troben, on s’hi menja i es dorm com abans.

Més informació a:

Solc, música i tradició al Lluçanès
Major 51, baixos
08513 - Prats de Lluçanès (Lluçanès)
93 850 82 81
solc@pangea.org
www.solc.ca

dimecres, de maig 03, 2006

Quòniam fa parada a Vila-seca aquest cap de setmana

Aquest proper cap de setmana (sis i set de maig) se celebra La Fira de Música al Carrer de Vila-seca la qual arriba ja a la seva setena edició. L’objectiu d’aquesta fira és la d’aplegar grups i programadors d’arreu dels Països Catalans per tal d’optimitzar i agilitzar els circuits de concerts del nostre país. La Fira de Vila-seca també té com a objectiu ajudar a crear i consolidar noves xarxes de comunicació i de relació entre programadors, artistes i empreses de management. Això implica la creació de vincles entre professionals i artistes de qualsevol racó dels Països Catalans mancats de vies d’interrelació i col·laboració.

Dins el marc de La Fira de Música al carrer hi haurà un espai habilitat especialment per a tendals d’artesans i altres artistes plàstics que oferiran la possibilitat d’adquirir els seus productes. Enguany Quòniam Samarretaires ha estat convidat a aquesta fira d’artesans i hi serà amb un tendal propi el dissabte. Podreu trobar la parada de Quòniam al Bulevard de la Fira al centre mateix del poble, dins el patí de les escoles de Vila-seca.

Per cert, aquest mateix dissabte el grup Rauxa tocarà a la fira, amb els quals Quòniam ha col·laborat en la producció de les seves noves samarretes. (Aviat podreu llegir una notícia sobre aquesta iniciativa).

Tota la informació referent a La Fira de Música al Carrer de Vila-seca lapodreu consultar al seu web. Us hi esperem!!

dimarts, de maig 02, 2006

Festes de maig alternatives de badalona


Ja hi som, ha tornat el mes de maig amb ell la festa grossa de la ciutat de Badalona. Fins fa poc les Festes de Maig eren un reguitzell d’activitats (més o menys encertades, de més o menys gust) i celebracions que arribaven al seu clímax amb la Cremada del Dimoni baix a mar. Però aquest serà el segon any que tota una sèrie d’entitats de la ciutat de Badalona organitzen, paral·lelament, la Festa Major Alternativa de la ciutat.Aquestes festes alternatives venen després de constatar com cada any l’Ajuntament de Badalona programa activitats cada cop més allunyades a la gent de la ciutat i a l’esperit d’aquesta festa popular. No només això. L’Ajuntament, segons aquests col·lectius, ha bandejat durant molt de temps el teixit social de la ciutat a l’hora d’organitzar la Festa Major.

Vist l’èxit de convocatòria de les Festes Alternatives i el creixent nombre d’entitats de la ciutat que hi donen suport i hi col·laboren de manera activa, el programa d’enguany presenta canvis substancials i milloren els plats forts de l’any passat. Com veureu en el programa hi haurà correfocs, concerts, xerrades, corretasques i fins i tot un piromusical.

Pel que fa a la samarreta de la Festa Major, enguany Quòniam no treu samarretes ja que tot l’equip està treballant en l’imminent sortida de la samarreta de l’estiu. Tanmateix, i per als fans de Quòniam, la samarreta de la Festa Major Alternativa i el cartell estan dissenyats per en Toni Il·lustració, el dissenyador oficial de Quòniam. Recordeu que aquests darrers dos anys Quòniam s'ha encarregat directament de dissenyar i fer les samarretes de la Festa Major de Badalona, les quals han tingut força èxit i que encara podeu aconseguir aquí.

Aquest proper dissabte s’inauguraran les festes d’enguany que acabaran a finals de mes. Tots hi sou convidats.