divendres, d’abril 21, 2006

L'Escurçó Negre a casa i el Dr. Who al mòbil.

Fa uns dies parlava de fins a quin punt ens va marcar, a una generació de catalans i catalanes, sèries dels 70, 80 i 90 de la factoria BBC. Durant aquests darrers anys també hem anat veient com anaven apareixent les col·leccions completes d’aquestes series i com, alhora, han estat reemeses per televisió, sobretot per Canal 300 i en menor mesura Canal 33. Aquest cap de setmana passat vaig llegir al nou suplement dels diumenges del diari AVUI la notícia de l’aparició de la col·lecció completa, i especial per a col·leccionistes, de la mítica sèrie L’Escurçó Negre (The Black Adder). Aquest pack inclou tots els capítols de les 4 temporades de la sèrie i diferents extres. Per descomptat hi ha l’opció de veure la sèrie doblada al català, apart d’altres idiomes, i també en la seva versió original anglesa.

L’altra notícia és l’inici de la nova temporada de la sèrie no-menys-mítica de Dr. Who. Es va estrenar aquest dissabte passat a un quart de vuit del vespre (hora britànica) al primer canal de la BBC. Aquesta temporada promet moltes novetats tot i que la més espectacular és la de tenir l’oportunitat de baixar per internet minicapítols de la sèrie, anomenats Tardisodes, per veure’ls mitjançant l’ordinador o el telèfon mòbil. Podeu baixar-vos aquests capítols en aquest web. Gaudiu-ho.

Peixateria Quòniam


Avui, un amic del Quòniam, en Josep d’Inca (Illa de Mallorca), ens ha fet arribar una foto molt peculiar. Aquesta Setmana Santa s’ha deixat caure, acompanyat per una part de la seva família, per la capital de l'estat francès, París. Un d’aquells dies tot passejant per la Rue Mouffetard en ple Quartier Latin, li va captar l’atenció el rètol d’una peixateria que en aquells moments era tancada. El nom de la botiga en qüestió era Quòniam, i ja veieu que està especialitzada en la venda de marisc i ostres. Si més no, no deixa de ser curiós i paradoxal que aquesta peixateria prengui el nom de Quòniam sabent que els seus fundadors detesten bastant menjar peix, marisc i totes aquestes bèsties aquàtiques en general.

Us animem que ens seguiu enviant fotos per a l’àlbum de Quòniam Arreu. I si en teniu alguna d’aquest estil la publicarem al Blòquiam i rebreu un petit obsequi.

dijous, d’abril 20, 2006

Live in the Ciutat Comtal

Al nostre país, tot i que no ho sembli, passen coses bones. I pel que fa al món cultural, tot i que sigui encara més difícil de creure-ho, també. Tot i això aquestes coses passen desapercebudes per la quotidianitat de la gent que conforma la massa perquè, com deia aquell (o aquella), allò que no surt a la televisió no existeix.

Ahir, com molts altres dies, a Barcelona, com a moltes altres ciutats, es va tenir la possibilitat d’escoltar bona música en un marc de luxe. Ahir van tocar els Dr. Funkestein a Luz de Gas i jo hi vaig anar tot i haver-me de llevar molt d’hora l’endemà. De fet aquest matí m’he adormit i he arribat tard a la feina, però pagava la pena.

Però qui caram són aquests Dr. Funkenstein? Bàsicament és un grup de música format per catalans, tot i que també hi ha algun de forani, que es dediquen a interpretar el millor funky, acid jazz, soul i tot aquest tipus de música de flaires afros. Freak Power, Jamiroquai, Prince, Maceo Parker o Steve Wonder estan dins del seu repertori i cal dir que els executen de manera implacable i infal·lible. Si teniu oportunitat de poder gaudir la música d’aquesta gent en directe us recomano que no deixeu passar l’oportunitat. Són potents, fan espectacle, són enèrgics i connecten força amb el públic. Al final del concert sempre se’t queda una sensació de pau i bon rotllo directament proporcional a l’energia desfermada en el seu directe.

Per qui en vulgui saber més us faig saber que tenen un lloc web i que a més, si algú té la necessitat inconfessable i irreprimible de gaudir de la seva companyia els podreu veure avui mateix entre les 11 i les12 del vespre-nit a la sala “La Vaqueria” de la ciutat de Tarragona.

dimecres, d’abril 19, 2006

Sant Jordi i el Drac esmicolen fronteres

Ja hi som, un altre any (i qui dia passa any empeny) amb una de les celebracions més importants del nostre país i una de les que més orgull ens fa sentir: el dia de Sant Jordi. Si ja fa uns anys la nostra festa es va internacionalitzar per part d’algunes institucions a nivell internacional com a dia del llibre, enguany segurament és l’any amb més activitats relacionades amb la diada del patró de Catalunya arreu del món.

A diferència de les institucions (sobretot polítiques) del país, les institucions culturals i cíviques i gran part de la colònia catalana a l’exterior s’esmerça dia rere dia en la difusió de la cultura catalana i la nostra realitat nacional. Gràcies al Racó Català m’he assabentat que enguany el dia de Sant Jordi coincideix amb el Dia Internacional de la Catalunya Exterior i, que degut a això, les celebracions que es faran arreu seran innombrables.

Aprofitant la benentesa, les comunitats catalanes a l’estranger organitzen diverses activitats i actes per donar a conèixer una de les nostres tradicions més arrelades: el regalar un llibre i una rosa, que a més és celebrat com a dia dels enamorats a Catalunya i, per extensió, tots els Països Catalans.

Tal i com es pot llegir al Racó Català, “aquestes activitats reben el suport de la Secretaria de Cooperació Exterior del govern català. El Parlament de Catalunya va instaurar, el 1999, el Dia Internacional de la Catalunya Exterior com a reconeixement de la tasca de projecció de la cultura i tradicions catalans que realitza la presència catalana a l'exterior. Actualment, el Govern de la Generalitat de Catalunya reconeix 114 comunitats catalanes de l'exterior de manera oficial.”

Si visiteu aquest web hi trobareu un llistat molt acurat de tots els casals catalans al món i podreu informar-vos de les activitats previstes per a aquest Sant Jordi arreu i així, si hi sou a prop, poder-hi participar. En paraules del Secretari de Cooperació Exterior, Albert Royo i Mariné, "per a qualsevol país, sobretot si no gaudeix dels avantatges d'un estat propi, la comunitat de ciutadans que viuen a l'estranger és un instrument cabdal de projecció exterior. Encara ho és més per un poble tan prolífic en activitat cultural, científica o empresarial com el català". Royo explica que Catalunya "es projecta per mitjà de la seva extensa xarxa de ciutadans que viuen a l'exterior. Sortosament, comptem amb uns 200.000 conciutadans que, repartits per tot el món, fan de representants del país i col·laboren a donar a conèixer Catalunya a altres països"

Casals catalans com el de Nova York, Washington, San Diego, Berlín, París, Rosario, Austràlia, Escòcia o Bèlgica tenen previst fer activitats durant tot el dia, des de xerrades, presentacions de llibres o recitals de poesia fins a festivals a l’aire lliure.

Crec que, a part d’estrènyer els lligams entre nosaltres i fomentar la lectura en la nostra llengua, com també les plantacions de roses al Maresme, el Sant Jordi és una bona ocasió per treballar perquè la nostra cultura i llengua assoleixin una altra vegada la normalitat que necessiten, que necessitem tots plegats.

Que passeu un bon dia de Sant Jordi i per cert, no us oblideu de passar-vos per Montblanc on podreu reviure la llengenda del gentil heroi català en un marc medieval incomparable.