divendres, de gener 05, 2007

L'Espill de les dones

Recordo que quan anava a l'institut (que cada cop sembla que faci més temps d'allò) tenia un amic (que el mantinc malgrat ell) que en aquells precisos moments passava per la seva època de heavy-pelut-grenyes-brutes-cara-de-pus. El veies i feia fàstic només mirar-te'l: era alt i prim, estava corbat cap endavant i els cabells greixosos li tapaven la cara. Caminava amb aquella inexactitud d'aquell que no sap on va i a més vacil·la al fer-ho. Vestia sempre de negre però malament (jerseis de llana gruixuda amb estampats no-estètics i pantalons negres elàstics, sense deixar-nos de parlar de la seva "xupa" de cuir horrorosa. Pel que feia al calçat literalment feien venir basques).

Doncs bé, malgrat les aparences i tota la resta aquest ésser humà (noti's que empro el terme amb totes les seves accepcions del diccionari) va ser capaç de fixar-se en allò que poca gent s'hi fixa: la literatura. I encara més mèrit té que es va fixar en els clàssics dels clàssics: Ramon Llull. No només això, aquest ésser pelut cosí d’un wookie qualsevol va gosar de recitar en públic i de memòria (això sí, amb els cabells pel davant de la cara) el cant de Ramon.

I tot plegat us explico això per comentar que ha aparegut a les llibreries una edició revisada d'un altre clàssic de la literatura en la nostra llengua: l'Espill (o el llibre de les dones) del valencià Jacme Roig. El publica Quaderns Crema i l'edició va a càrrec d'Antònia Carré. L'edició inclou l'original en català del segle XV i en català actualitzat i acompanyat de notes explicatives. Es veu que aquest metge parla sobre les dones i tot el món que les envolta i que afecta directament als homes d'una manera força cínica i enginyosa que no deixa indiferents a ningú.

Si voleu conèixer alguna cosa més d'aquest metge medieval podeu entrar aquí.

dijous, de gener 04, 2007

Dissenyant ambients sonors

Avui dia de descoberta:

Imagineu-vos que munteu una festa i no esteu per fer recopilacions de música o bé no us agrada gaire la música però necessiteu posar-ne per fer ambient... el que sigui. Doncs hi ha força webs que us ofereixen la possibilitat d'escoltar música variada i d'un mateix estil sense preocupar-vos d'anar punxant o triant. Ja us vaig parlar d'icat fm però m'han parlat d'una altra que també està força bé i, a més, et dóna més possibilitats.


El web es diu musicovery i és molt senzill de fer funcionar. De fet funciona en forma de xarxa que interrelaciona diferents tipus de música i d'artistes. Musicovery ens ofereix la possibilitat de triar el nostre ambient musical per a cada ocasió tot gaudint d'una cuidada posada en escena. Aquest web, a part de fer de ràdio web o reproductor de música, ens ofereix la possibilitat de conèixer música nova, la qual cosa sempre és d'agrair per aquells i aquelles insatisfetes.

dimarts, de gener 02, 2007

Qui dia passa...

Si us sóc sincer, cada cop miro menys la tele i cada cop m'esgota sobiranament més l'actualitat d'aquest país i del món. N’estic una mica fart de la realitat que ens volen imposar i que nosaltres ens deixem imposar. Em fa la sensació que quan més temps passa més es rovella tot. Els mitjans de comunicació d'aquest país estan en hores molt baixes, en general, l'actualitat cada cop és més crua i més dura, la política (la pitjor accepció de la paraula política) cada cop és més patètica, els temes de societat cada cop són més sensacionalistes i banals, els esports cada cop són menys esport i més negoci, els espectacles cada cop són més simples, avorrits i rancis, les religions cada cop més allunyades de la realitat i la gent... cada cop som més persones vivint a la nostra ciutat, el nostre país, el nostre món i cada cop les coses van a pitjor: més soroll, més brutícia, més conflictes, més lletjor, més estrès, més incomunicació, més mala llet... I això és aplicable a tot el món amb matisos.

Us heu adonat del consumisme agressiu i violent que s'ha apoderat de nosaltres? Us heu fixat de la democratització de la destrucció de l'entorn i de la proliferació del mal gust? Us heu fixat de la quantitat de grues que es poden veure arreu? Us heu fixat de la destrucció, de la lletjor, de la sensació que tot se'ns escapa de les mans? I que em dieu dels fums que expel·lim, la quantitat de cotxes que col·lapsen els nostres carrers i ciutats, la de deixalles que generem, la quantitat de persones que viuen aïllades i malviuen, de la crueltat dels individus de l'any que deixem enrere i el que encetem, de tanta gent que no té ni per menjar i la quantitat de gent que viu opulentament? Per no parlar de la nostra pobresa intel·lectual i espiritual que es reflecteix, per exemple, en la nostra pobresa expressiva i la nostra qualitat idiomàtica.

Us heu fixat que cada cop hi ha més lletjor i menys bellesa? Doncs jo ja fa temps que me n'estic adonant. I cada vegada més estic més convençut que jo, personalment, començo a estar preparat per canviar la meva manera de viure essent fidel al meu canvi de mentalitat.

Una dada per acabar. Es veu que el batlle de la ciutat de São Pablo (el Brasil) el senyor Gilberto Kassab i el seu equip han aprovat una llei que s'aplica des d'avui que prohibeix qualsevol tipus de publicitat a la via pública. Això obligarà a retirar més de 15.000 instal·lacions publicitàries a més de prohibir radicalment el repartiment de fulls publicitaris, la publicitat als transports públics, etc. Els petits passos són poderosos: Projeto Cidade Limpa

Fotografies extretes de: blocdefotos