divendres, de juliol 21, 2006

Era Hésta des Pirinèus


Aquesta tarda, uns quants membres de Quòniam es desplacen fins a Salardú (Naut Aran – Val d’Aran - Occitània) per fer parada durant tot el cap de setmana en el marc de la Sisena edició de Pyrene, la Festa dels Pirineus. Aquesta és una cita gairebé imprescindible en l’agenda de Quòniam en que ja fa farà tres edicions que hi és present.

La Festa dels Pirineus és una trobada entre festival musical organitzada per la revista basca El mundo de los Pirineos, fira d’artesania, productes de la terra i altres i convenció de professionals de la muntanya. En aquest festival podreu anar de concert, que enguany podreu gaudir de Lax’n’Busto, Goulamas’k o Skalariak, entre d’altres. Podreu passejar per la fira on hi podreu remenar i comprar artesania, productes gastronòmics de la terra o menjar algunes de les millors menges dels Països Catalans i d’Occitània.

Cal dir que aquesta edició és especial perquè és la primera vegada que aquesta festa se celebra a Occitània. S’aprofitarà la benentesa per a la celebrar-hi les jornades catalano-occitanes i per promoure la cultura occitana, una part important de la cultura pirinenca.

Com és habitual, Quòniam hi anirà amb tot el carregament de samarretes que són disponibles en el web, tot i que encara no s’hi podran trobar les noves d’aquesta temporada.

Que comenci era Hèsta!!

dijous, de juliol 20, 2006

Benviguts i benvingudes al Catalan Connection


A partir d’aquest proper mes d’agost els amics de Quòniam veureu com en poc temps Quònaim anirà traient, progressivament, a la venda les noves samarretes d’aquesta temporada. Ja us havia parlat, en un post anterior, de dues samarretes noves. Una d’elles segueix la línia de samarretes fonètiques dedicades a les nacions sense estat encetada per la samarreta d’Occitània i més endavant per la dels Països Catalans. En aquest cas serà el torn d’Euskal Herria. Per l’altra banda, la segona samarreta estarà dedicada, si recordeu, a tota la gent que va créixer amb la sèrie del Dr. Slump.

Però ara ja us puc parlar de la darrera novetat d’enguany. Es tracta de la samarreta Catalan Connection, la qual va dirigida a tots els públics en general i, per primer cop, al públic estranger. Els dissenyadors de Quòniam han aprofitat algunes imatges estereotipades (de Barcelona i Catalunya) per construir una samarreta una mica murri, molt "setantera" i plena de flaire de paròdia. Vaja, una samarreta que podreu lluir tan a la platja mentre practiqueu vela, com a la gran ciutat mentre preneu un cafè, com a la muntanya mentre feu una excursió o com al poble mentre esteu en una festa major. A més, aquesta samarreta la podreu trobar en color marró-cafè per als més moderns i en blanc per als més estiuencs.



Aquest més ja la podreu comprar via internet i en alguns dels punts de venda que tenim actualment. Es calcula que per al setembre totes aquestes novetats ja estaran a la venda.

Bon estiu i samarreta nova!!

dimecres, de juliol 19, 2006

Viatge iniciàtic a través de la França real


L’estat francès, la tan aclamada República Francesa, s’ha distingit sobradament durant la història per la persecució de les nacions que la conformen i les seves llengües. Segurament ha estat un dels estats europeus, juntament amb l’espanyol, que més han fet pel genocidi culturals dels pobles integrats al seu estat. I d’això en sabem força els catalans, occitans, etc.

Tot i les dificultats, la intolerància, la incultura i la insensibilitat d’aquest estat, hi ha gent del poble que segueix treballant per la subsistència d’aquestes cultures. I també promoure i difondre la seva riquesa cultural.
Fa poc vaig descobrir un web, Langues de France en Chansons, que ens demostra això mateix i ens presenta un glossari prou extens sobre les cultures territorials de l’estat francès com també de les seves colònies i de les cultures més importants que han emigrat i s’han instal·lat al seu territori. Així doncs aquest web ens convida a prendre un tren i fer un viatge per dins el territori francès tot fent un tour per les diferents cultures, sobretot per la seva música.

Tot i que trobo que aquest web fa més tuf de folklorisme ranci que no pas d’una altra cosa, almenys us pot servir per conèixer bones músiques de cultures i llengües gairebé oblidades, i per tant, algunes d’elles mortes.