divendres, de maig 05, 2006

Cristòfor Colom príncep dels catalans.

Durant els anys 20 del segle passat l’historiador peruà Luís Ulloa va ser un dels primers estudiosos que va començar a parlar de la possible catalanitat del conegut com a “descobridor” del continent americà, Cristòfor Colom. Ell sostenia que Colom pertanyia a una família de la noblesa catalana que s’havia rebel·lat contra en Joan II en la guerra civil catalana de 1462-1472. Colom, com sostenia Ulloa, hauria estat corsari sota el comandament d’un parent seu, l'almirall francès Guillaume Casenove-Coullon, a les ordres de Renat d'Anjou. A partir d’aquesta teoria, doncs, molts investigadors catalans s'han sentit atrets per desvetllar les moltes incògnites que va deixar Cristòfor Colom i han anat elaborant les seves pròpies teories respecte el seu origen. Cal dir que estranyament cap d'aquests investigadors catalans han estat historiadors professionals sinó que han estat i són en la seva majoria arquitectes, periodistes, empresaris, filòlegs i fins i tot mestresses de casa.

Actualment l’investigador i historiador Jordi Bilbeny està al centre d’aquesta “polèmica” de resultes de les seves investigacions respecte aquest tema. Ja fa molts anys que Bilbeny s’arrossega pel món (sobretot acadèmic) amb la imatge d’un pertorbador de la pau de la història establerta i mai qüestionada. I és precisament fa poc temps quan ha anat publicant i fent difusió de les seves troballes. El darrer llibre que ha publicat sobre aquest tema ha estat Cristòfor Colom, príncep de Catalunya. També col·labora amb la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya (http://www.histocat.cat/) investigant aspectes foscos de la nostra història. Us recomano que visiteu el web i fins i tot que llegiu algun dels seus llibres.

A més, per a tots aquells que tingueu curiositat i el llegir no estigui a la vostra llista de prioritats, el programa de Televisió de Catalunya 30 MINUTS dedicarà el seu proper documental a en Cristòfor Colom amb el títol "Codi Colom".

El podreu veure aquest diumenge set de maig a dos quarts de deu del vespre (TVCi : 07/05/2006 21:35 / 09/05/2006 03:45). En el programa, hi participen les especialistes colombines Consuelo Varela, investigadora del CSIC a l'Escola d'Estudis Hispanoamericans de Sevilla i Gabriella Airaldi, de la Universitat de Gènova; el forense José Antonio Lorente, responsable del Laboratori d'Identificació Genètica de la Universitat de Granada, i els investigadors catalans Pere Català-Roca, Francesc Albardaner, Francesc Vallhonrat, Manuel Bestraten, Charles Merrill, Teresa Baqué, Jordi Bilbeny, Nito Verdera i Gabriel Verd.