dilluns, de febrer 20, 2006

Casas vs Toulouse-Lautrec

L’art català ha gaudit de moments estel·lars, espectaculars. N’hi ha molts i de mica en mica aquesta riquesa artística ha anat essent, cada cop, més apreciada tant per autòctons com per forans. I, de fet, gràcies moltes vegades a aquests forans, els autòctons de mica en mica hem anat donant importància al nostre propi art.


El Modernisme és un d’aquests corrents artístics europeus al qual l’art català hi va aportar el millor, allò més sublim. Tothom coneix Montaner, Rusiñol o Gaudí, el qual, per exemple, s’ha guanyat una munió de seguidors però també de retractors. Recordem les crítiques de n’Ernest Hemingway envers la Pedrera, la qual detestava i desitjava que fos enderrocada.

Però el Modernisme no només s’expressava mitjançant l’arquitectura. I tampoc els catalans hem estat els únics d’elevar aquest corrent fins a una alçada extraordinària. Aquests dies podem considerar-nos privilegiats perquè després de molts anys dos artistes modernistes, un de català i un altre d’occità, ens mostren el seu artmitjançant dues bones exposicions. Es tracta de les exposicions que actualment poden ser visitades al Museu d’Història de Catalunya i al Museu d’Art Nacional de Catalunya.


En el primer museu podem gaudir de l’art que excel·leix les obres d’en Ramon Casas, un dels millors pintors catalans de principis de segle XX i que va formar part del cercle intel·lectual barceloní que va néixer al voltant dels “Quatre Gats” d’ara fa aproximadament 100 anys. En el cas d’aquesta exposició hi podreu trobar una tria dels seus millors cartells com “Casas i Romeu en tàndem” i d’altres que van ésser creats per a fins publicitaris, com el més que conegut cartell de l’”Anís del Mono”.

Aquesta exposició romandrà oberta fins el dia 23 d’abril.


Per altra banda el MNAC acull un total de 33 cartells del pare del cartellisme modern, Henri Toulouse-Lautrec. Considerat mestre de Ramon Casas i gran influent de l’art gràfic català de principis de segle XX, Toulouse-Lautrec és segurament el major exponent de l’art del cartellisme mundial de principis del segle XX. En aquesta exposició hi podreu contemplar, entre d’altres, el dedicat a la vedette May Belfort, l'emblemàtic cartell "Moulin Rouge o el "Ambassadeurs, Aristide Bruant".

Aquesta exposició romandrà oberta fins el dia 17 d’abril.

No us les podeu perdre.

Més informació a:
MHC
MNAC