dijous, de febrer 23, 2006

La recuperació de la tradició marinera


El vincle que ha tingut el poble català tant amb la muntanya com amb el mar ha estat força estret en el transcurs de la història. Com passa a la majoria de països aquelles activitats més ancestrals que s’havien practicat durant segles en la vida quotidiana de la gent, el pas del temps i l'avenç tecnològic provoca la desaparició d'aquestes activitats.

Hi ha infinitat d'activitats d'aquests tipus: el de fer carbó amb carboneres al bosc, el de traginer o raier, el d'artesania de tots tipus per a la manufactura de béns de consum habitual... i també el rem amb llagut, una activitat molt habitual a tot el litoral del nostre país per part dels pescadors.


I d'això us en parlaré avui. El rem a Catalunya és una activitat que s'ha anat perdent a mesura que els pescadors anaven adquirint embarcacions de motor. De fet, és com tot i, a més, cada cop les coses canvien més ràpidament. En poc temps hem passat d'escriure cartes sobre paper a fer-ho en ordinador i fins i tot en telèfon mòbil, per exemple. Però sempre hi ha gent que treballa perquè la tradició no mori fent, de vegades, relectures per adaptar-la als nostres dies.



Doncs la cosa és que els pescadors sortien a pescar i a l’hora de tornar a terra per tal de vendre el peix a un millor preu remaven amb totes les seves forces per arribar-hi els primers. Això es va anar, a mesura que la rivalitat es feia més forta, consolidant en tradició la qual faria néixer més endavant aquest esport.

Ja fa anys que se celebren competicions entre diversos equips de bogadors d’arreu del Principat i la Catalunya Nord i cada cop pren més importància i desperta més curiositat entre la gent. Enguany comença la temporada cap el maig i podeu fer un cop d’ull al calendari al web de la Federació Catalana de Rem.

Així doncs us recomano que participeu en aquestes competicions com a espectadors i animadors i qui sap, potser acabareu essent bogadors vosaltres també. És una magnífica activitat per a barrejar la tradició cultural i l'esport. És obert a gent mascle i a gent femella de totes les edats.

A tot estrop!!