dimecres, de març 15, 2006

Etcètera...

Avui no us parlaré, encara, del meu poble, del Poblenou de Barcelona. El lloc on precisament es va gestar el naixement del projecte Quòniam. Però sí que us parlaré de la seva llibreria. És veritat que n'hi ha més al barri, però aquesta és la més estimada i la més coneguda.

La llibreria etcètera va obrir les seves portes a principis dels vuitanta dels segle XX en un Poblenou que encara no havia canviat gaire des de principis de segle. Entre fàbriques, carrers empedrats, fum i camions, L'Àlex i la Xon van ser els encarregats d'obrir-la en un local del carrer Llull, entre Bilbao i Marià Aguiló. De començar venent llibres, joguines i productes de papereria es va anar passant progressivament a la venda exclusiva de llibres. A més a més, mercès a la implicació de l'Àlex i la Xon amb el barri i la seva passió envers la temàtica dels nadius nord-americans, la llibreria etcètera ha estat un referent per a tota aquella gent que ha volgut buscar i trobar llibres especialitzats sobre el Poblenou i també sobre els nadius nord-americans. La llibreria va anar fent-se de mica en mica, reformant-se i adaptant-se als nous temps fins a l’actualitat. Però segurament, el caràcter genuí de donar un servei a la comunitat resta intacte al temps.

Us animo a visitar la llibreria i conèixer els seus mestres. Paga la pena entrar-hi en un d’aquells moments que hi ha poca gent, seure’s i fullejar un dels molts llibres que tenen sobre el Poblenou o esperar el torn mentre llegeixes les dedicatòries penjades de les parets d’escriptors i escriptores d’arreu. I si no, agafar i deixar transcórrer el temps mentre l’Àlex t’explica alguna cosa interessant sobre allò antropològic que és la seva passió.

I després de passar-te una bona estona dins l’etcètera cultivant l’amistat i la lectura sempre va bé agafar i anar a prendre unes tapes al bar El Timbal, una cervesa a l’Ítaca, un gelat a cal Tio Che, un te al Da Gepetto o un cafè amb llet al Bra Cafè...
Tot un plaer de tarda de divendres... o de qualsevol altre dia.