dijous, de juliol 06, 2006

"La Torre de les Hores" live in Granollers (Vallès Oriental)


Qui o el que no surt a la televisió no existeix. Això és el que moltes vegades ens deien a la facultat de Ciències de la Informació. I malauradament crec que és força cert, almenys fins ara. El que està clar que la televisió tal i com la coneixem ha donat pas internet i el que no hi surt no acaba d’existir a ulls del món. Tanmateix, crec que encara hi ha una cosa més poderosa que aquests mitjans de comunicació, la memòria comuna d’una societat.

La memòria de la societat és la que, juntament amb d’altres elements, la conforma com a conjunt humà. Totes les cultures tenen gestes, símbols, personatges, herois... història. I això si no es cuida i es transmet a les següents generacions acaba per perdre’s i , en conseqüència, la comunitat perd una part important de la seva identitat.

Ja fa un temps, en aquest article, us vaig parlar del major dels filòsofs catalans del segle XX. Francesc Pujols. I tot i ser un dels més grans pensadors del nostre país, malgrat això, ha estat condemnat a un ostracisme cruel i ple d’autoodi i insensibilitat cultural. Doncs el fet és que ja fa un temps que diferents persones de la vida cultural del país i molta altra totalment anònima, estan fent esforços per fer tornar de l’oblit a Francesc Pujols. S’estan editant o reeditant llibres seus, s’estan programant xerrades, se li estan fent cançons i fins i tot hi ha un campanya per a que se li concedeixi una plaça a la seva ciutat de Barcelona, la que ara du el nom de Plaça de la vila de Madrid. El col·lectiu que fa més per a la recuperació d’aquesta figura fonamental en el pensament i cultura contemporània del nostre poble, ha estat l’associació Francesc Pujols.

Demà divendres a les 10 del vespre, al Teatre Auditori de Granollers, un grup de músics (Pascal Comelade, Roger Mas, Sisa, Pau Riba, Oriol Tramvia, etc.) es reuniran per retre homenatge aquest pensador català. Us recomano a aquells i aquelles que sou al país que us hi passeu, sobretot aquells i aquelles que vulgueu introduir-vos d’una manera amable al seu pensament.

Enllaços:

Francesc Pujols filòsof de Catalunya
Fundació Francesc Pujols
Associació Francesc Pujols