dilluns, de juliol 03, 2006

Tilbert D. Stegmann

Sabeu qui és Tilbert D. Stegmann? Doncs és un alemany nascut de manera fortuïta a Barcelona i que actualment és un dels catalanòfils més reconeguts del món. De fet se li va concedir la Creu de Sant Jordi per aquesta tasca. La setmana passada va guanyar el XVI Premi Internacional Ramon Llull pel conjunt de la seva obra. Aquest estudiós de la llengua i cultura catalanes dirigirà a partir de l’octubre vinent l’Estudi d’Investigació Catalanística de la Universitat de Frankfurt, finançat per l'Institut Ramon Llull. A més d’això va ser fundador de la Biblioteca Catalana de Frankfurt la qual conté més de 30.000 volums. Com haureu suposat, ha escrit un munt de llibres, al voltant dels 30, un dels quals va ser força venut (ja va per la catorzena edició) fa no pas gaires anys: Catalunya vista per un alemany.

Vaig sentir a parlar d’ell farà uns quants anys i vaig tenir el goig de sentir-lo parlar en un acte en favor de la llengua catalana a la vila de Sants de Barcelona. Em va semblar un d’aquells éssers humans que estan en una altra dimensió, tot i estar absolutament involucrats amb la realitat més propera. Tranquil, afable, intel·ligent... sabia transmetre la seva passió per la cultura que, també seva, el va veure néixer a ell ara farà seixanta anys.

Stegmann també és el principal impulsor del mètode d'aprenentatge de llengües EuroCom, que té per finalitat l'aprenentatge simultani d'unes quantes llengües d'una mateixa família.
Podeu trobar una entrevista bastant interessant feta per Vilaweb en aquest enllaç.