El que sí que és mala llet, és haver nascut en un país d’aquells estranys, diferents. Un d’aquells països que per qüestions vàries i circumstàncies moltes, no ha acabat mai d’arribar a ésser un país tal i com s’entén bàsicament en política internacional. Un estat amb fronteres, institucions, llengua, cultura, policia, exèrcit, mitjans de comunicació, passaport, seleccions esportives, premsa rosa, i un llarg etc. N’hi ha hagut que han arribat a aquesta majoria d’edat i d’altres que fa molt poc. De fet és curiós i una mica trist que la política i les fronteres en darrera instància són aquelles coses que et fan existir en l’àmbit internacional. És com allò de si no surts a la televisió no existeixes... doncs una cosa similar. Jo i el meu poble no sortim a televisió i per això no existim. De fet fa tant de temps que estem sotmesos a un altre que ja ens hi hem acostumat i fins i tot l’estimem encara que aquest amor no sigui correspost. Una relació sadomasoquista.
El meu país és tan estrany que, a part de totes les coses rares que hi passen i tot allò que no hi passa, la majoria de gent té una autoestima tan ben posada que a la mínima reneguen de parlar la seva llengua, la llengua que els conforma com a poble, que els dóna l’essència d’ésser humà a l’estil català.
L’altre dia vaig llegir aquest article escrit per la meva veïna Maria Favà que hi té a veure. Jo ja fa anys que em vaig curar. Cal que ens anem curant tots, pel bé de tots.
Aguanta, no et passis al castellà
ÚS• Més del 70%dels catalans s'adapten a la llengua de l'interlocutor
RECURSOS• Un grup de psicòlegs organitza tallers per saber ser feliç en català.
Maria Favà

Per solucionar aquest conflicte, i també per aconseguir ser una mica més feliç i eliminar el sentiment de culpa que sorgeix quan es contesta en català a un castellanoparlant, s'han muntat el TELP (Taller d'Espai Lingüístic Personal),una iniciativa de la Societat Valenciana de Psicologia. L'impulsor del TELP va ser el doctor en psicologia Ferran Suay. Un dels seus primers alumnes, que ara també imparteix cursos, el psicòleg i mestre Joaquim Gibert, explica que "es tracta d'ensenyar eines perquè no ens tremolin les cames alhora de contestar en català". Gispert sap que fins i tot la gent convençuda queda bloquejada i aquesta paràlisi s'agreuja quan l'interlocutor que parla en castellà en una persona que té poder i pensem que potser ens castigarà pel fet de parlar en català, com ara un jutge, un àrbitre o un policia.

Publicat en el diari AVUI el 6 de setembre del 2006 (pàgina 32)
2 comentaris:
(avui no puc posar accents, malait MAC)
Pero tu saps tant be com jo que no es cert i que si que poden haver repercusions al adrecar-te en catala a segons qui. Com es el cas prou conegut de l'actor Joel Joan, que va ser expulsat d'un restaurant a Barcelona per fer la comanda en catala, o es cas mes recent del professor d'institut que va ser detingut per la policia "Naci-onal" a Palma de Mallorca, per contestar en catala als agents.
I si el jutge, que to te l'obligacio d'entendre catala, et "demana" que te li adrecis en castella tu que fas?
Aquest campanya esta condemnada al fracas si els mateixos presentadors dels mitjans publics de comunicacio com TV3 o CatRadio canvien d'idioma, (famos cas Eto).
Jo he estat un activista pero cansa haver de ser un mateix qui hagi de fer la feina.
Menys terapies i mes lleis i sancions. Si en un servei d'atencio al client es negligeix amb la llengua, clatellada! i punt.
Si algu vol papers de residencia, exament de catala, i no seria el primer pais europeu que ho faria.
Pero amb els governs progre-papanates, o fataxa-convenients que tenim, no anirem enlloc.
Vas fort, vaca que vola... però tens tota la raó. Jo crec qperò que de mica en mica ens hem d'anar treient aquell vici de canviar d'idioma al nostre país però això s'arregla amb autoestima i convicció. Així és com jo em vaig curar. Viatjant i prenent conciència de la gran infracció que ens fèiem i ens fèien a casa nostra.
Tanmateix crec que són necessàries les lleis de mà dura en aquest aspecte i una escrupulossa manera d'aplicar-les. Hi ha països que fan coses més potents en aquest cas, fins i tot països sense estat com el nostre, i no passa res...
Som un país de cagats. Però tard o d'hora despertarem, o això o acabarem morint i aquesta opció no la contemplo fins que m'arribi l'hora.
Publica un comentari a l'entrada