dimarts, de setembre 26, 2006

POMADA per viure més feliços



Farà ara uns 6 anys un grup anomenat, igual que un combinat alcohòlic menorquí, Pomada, va autoproduir-se un disc, el primer de dos. Ja abans havien recorregut els escenaris, les festes, els ateneus o fins i tot les festes privades d'arreu fent gaudir i ballar a tots els presents. Poc pensaven que durant uns anys esdevindrien un dels grups més originals i més coneguts i estimats d'arreu dels Països Catalans.

De fet, el fenomen Pomada va ser efervescent fins al moment de la seva dissolució. Es podria dir que van obrir una escletxa en el panorama musical català que abans no s'havia ni tan sols pensat que es pogués fer. Van tenir l'encert i el talent de barrejar música popular tradicional amb bases de ritmes i música electrònica tot rellegint el que s'havia fet fins aleshores en aquest estil musical. Van saber crear grans temes partint de la senzillesa de la musical popular i van gosar d'introduir-nos en el "Sound System" més estripat.

Realment aquest grup format a Sabadell per l'Helena Casas (veu i pandereta) i en Carles Belda (veu i acordió diatònic) va establir una fita d'un abans i un després en el món de la musica tradicional catalana renovada i va posar una banda sonora a un temps ple de novetats en tots els aspectes de la nostra visa.

És ben cert que parlo amb nostàlgia de Pomada per què va ser una proposta que va arribar en el moment oportú i va omplir la nostra quotidianitat amb una banda sonora ple de matisos i detalls especials que ens van fer sentir-nos feliços.

Després d'haver inventat l'estil rumbamuffin, haver popularitzat els garrotins dels gitanos catalans i haver editat un segon treball que només es pot trobar al seu web encara en actiu, en Carles Belda se'n va anar a un poble del Pirineu basc a viure-hi amb la seva companya, treballar en el grup Mesclat i treballar en altres projectes mentre que l'Helena Casas a fet un canvi de rumb i s'ha introduit en la música pop trist de la quotidianitat amb el grup Conxita.

alguns enllaços:
http://www.botiboti.org/grupsweb/pomada.html
http://www.inicia.es/de/gruppomada/
http://www.pomada.org/