dilluns, d’octubre 02, 2006

Gaudí a Santa Coloma de Cervelló

Reconec que tinc una debilitat per l’obra i la figura d’Antoni Gaudí. De ben petit, abans de les riuades de guiris i les guies turístiques, em va cridar l’atenció aquella concepció de la realitat que tenia en Gaudí que li feia imaginar, pensar i executar veritables obres d’art barrejant la mirada pura d’un infant amb la d’un geni humanista.
No sabria dir quina obra d’aquest artista em fa vibrar més tot i que puc assegurar que els petits racons que crea usant l’espai a la seva voluntat és allò que més em fa trempar d’en Gaudí. Això i el cocktail de modernisme, noucentisme, humanisme, màgia, romanticisme, pensament...

Aquest estiu he visitat per segon cop en poc temps la Colònia Güell. Aquesta colònia industrial es va començar a formar el 1890 per iniciativa de l’empresari Eusebi Güell al terme municipal de Santa Coloma de Cervelló (Baix Llobregat). Com molts i moltes de vosaltres sabreu les colònies industrial era un nucli fabril envoltat dels habitatges dels propis treballadors i treballadores juntament amb aquells serveis que la gent podria necessitar gairebé sense sortir de la colònia, església, escola, ateneu, economat o cooperativa de consum... El fet és que la colònia Güell, però, és un pèl diferent a la majoria de colònies repartides per tots els Països Catalans. Aquesta diferència rau en els interessos artístics de l’amo de la fàbrica i la colònia, n’Eusebi Güell. Ell va voler introduir millores socials per als i per a les treballadores i va procurar contractar els millors mestres d’obres i arquitectes a l’hora de construir la colònia. A Antoni Gaudí li va encarregar la construcció de l’església de la colònia.
La fàbrica va tancar cap a principis dels anys setanta del segle passat i això va fer entrar en crisis tota la colònia. La colònia i la fàbrica es van anar venent tot i que fins ara se n’ha anat deslliurant de la destrucció immobiliària. Ja per a l’any 1990 tot el conjunt de la colònia Güell va ser declarat Bé d’Interès Cultural – Conjunt Històric, i s’hi va aplicar un programa de protecció de la majoria d’edificis i de l’estructura original de la colònia.Actualment es pot visitar en qualsevol moment de l’any. Us recomano que passegeu sense presses pels seus carrerons, us prengueu un vi o un mos a la terrassa de l’Ateneu, visiteu la Cripta.

Tot el conjunt és digne d’admirar i de viure però l’interior de la Cripta de la Colònia Güell és espectacular. Just entrar-hi la màgia de l’espai ens fa imaginar i somniar misses paganes on la comunió amb la natura totpoderosa ens fa arribar a estar en comunió amb el transcendent.