dimecres, d’abril 26, 2006

Rugbi català

Quan pensem en l’esport moltes vegades ens ve a la ment grans esdeveniments esportius com ara el futbol, que més que un esport sembla un circ. També pensem en les Jocs Olímpics que tots ja sabem de que es tracta, apart de la qüestió simplement política i monetàrio-mafiosa.

Però la resta d’esports normalment queden una mica com abandonats pel gran públic. És cert que, com tot, la cosa de l’esport va per barris. El bàsquet és molt seguit a llocs com Badalona; l’hambol a Granollers; l’hoquei herba a Terrassa o l’hoquei sobre gel a Puigcerdà. Però tot i això, la cosa no està gaire per saltar d’alegria. Els esports que no siguin bàsicament el futbol, que surten massivament per televisió, no existeixen pel gran públic. És ben veritat que de tant en tant per qüestions concretes hi ha esports que es posen una mica més de moda, com per exemple el rugbi o l’hoquei, però són coses més o menys passatgeres.

Qui se’n recorda ara del rugbi, per exemple? Poca gent. I perquè? Doncs perquè els mitjans de comunicació del nostre àmbit nacional el tenen “vetat” com la majoria d’esports. Diuen que a la gent no l’interessa aquest esport sense parar atenció que són ells els que han de fer-ne promoció. I menys mal que tenim l’USAP i més en segon terme la Santboiana.

El fet és que llegint el diari Avui (també en parlen a Racó Català) m’he assabentat que la Federació Catalana de Rugbi (FCR) a dut al Tribunal de Primera Instància de París la demanda per a que la FCR torni a ser readmesa, de ple dret, com a membre de la Federació Internacional de Rugbi (FIRA). Com sabreu alguns de vosaltres la federació catalana va ser una de les nou federacions que el dos de gener de l’any mil nou-cents trenta-quatre van fundar la FIRA a la ciutat de París. Pocs anys més tard la dictadura espanyola del General Franco va fer expulsar, com no podria ser d’una altra manera, la FCR de la internacional i n’ha estat fora fins a l’actualitat.

Després de la desaparició del règim dictatorial a l’estat espanyol la FCR va endegar un altre cop contactes amb la FIRA. Actualment la FIRA segueix reconeixent Catalunya com una de les seves fundadores i la FCR ha intentat durant molt de temps posar-s’hi d’acord per poder tornar a la Federació. Això ha estat impossible i ara la FCR ha decidit acudir a la justícia francesa.

Avui mateix el diari avui ha tornat a parlar sobre el tema i ha confirmat que la federació espanyola ha interposat un recurs que ha fet ajornar la vista del cas. Segons aquesta federació la FCR és una federació fundada el 1985, any que van ser legalitzades per part de la Generalitat de Catalunya les entitats que van ser ilegalitzades per la dictadura espanyola. Ja veieu que sempre hi ha algú que fan mans i mànigues per posar pals a les rodes dels catalans en comptes de mirar per les seves coses. Tanmateix espero que tots els esforços fets per la FCR es vegin premiats amb la restauració de la normalitat en el cas del rugbi i, de mica en mica, en tota la resta d’esports. Per altra banda us recordo que encara continua una campanya per demanar el reconeixement oficial de la selecció catalana de rugbi.

Podeu trobar més informació a rugbicatala.org.